Vinici v mallorském pohoří Tramuntana kupuje z lásky k výjimečným vínům – kdo jiný než Jan-Hendrik Goldbeck. Zchátralé výrobní budovy svědčí o bývalém vinařství „Bodega Santa Catarina“. Náhodou se z časopisu manager magazin dozví o „vinařském pankáči“ Domenicu Amatu Kreftovi, nadšeném studentovi vinařské akademie v Geisenheimu. Podaří se mu ho nadchnout pro svůj nápad, aby staré vinici vdechli nový život. V březnu roku 2022 se šestadvacetiletý vinař stěhuje na španělský ostrov a začíná tam vytvářet své neobvyklé vinné kreace.
Každý, kdo vinici v prosluněných horách Serra de Tramuntana navštíví, okamžitě pocítí kouzlo tohoto místa. Místa, kde se setkávají přívrženci vinařského umění na různých akcích, prohlídkách, ochutnávkách a firemních výjezdech – a samozřejmě při vinobraní. Ve všem je přítomna láska k přírodě, druhové rozmanitosti a ekologickému zpracování. Název „Terra IóN“ odkazuje na jedinečnost zdejšího terroir, na propojení s přírodou, ale také na energii, kterou v sobě nese iont, atom s nábojem.
„První ročník s původními hrozny z vinařství Terra IóN je ztělesněním mého zápalu pro víno, terroir, řemeslo a spojení s přírodou,“ říká Domenic Amat Kreft. Cuvée, jehož základem jsou odrůdy Viognier, Giró Ros a Prensal Blanc, představuje vyvážené a komplexní víno, které si však zachovává mallorskou lehkost, v níž se snoubí grapefruit s pomelem a mangostanem. Prvotina, jejíž závazek ke kvalitě a průkopnický duch slibují mnoho dalších zajímavých ročníků.